Dikburun Karkaryas | Lamna nasus

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 616 okuma 2 dakika

Sınıflandırma : Animalia (Regnum) -> Chordata (Phylum) -> Vertebrata (Sub-Phylum) -> Chondrichthyes (Clasis) -> Elasmobranchii (Sub-Clasis) -> Euselachii (Sup-Ordo) -> Lamniformes (Ordo) -> Lamnidae Müller & Henle, 1838 (Familia) -> Lamna Cuvier, 1817 (Genus) -> Lamna nasus (Bonnaterre, 1788) (Species)

Sinonimler : Squalus nasus Bonnaterre, 1788; Lamna cornubica (Gmelin, 1789).

İsimlendirme : Dikburun Karkaryas (Türkçe), Porbeagle (İngilizce), Requin-taupe commun (Fransızca), Marrajo sardinero (İspanyolca), Акула сельдевая (=акула атлантическая) (Rusça), ب ،ءايل ، فصق (Arapça), 鼠鲨 (Çince)

Morfolojik Özellikler

Vücut fusiform şeklinde; vücut yüksekliği familyanın diğer 2 türünden daha fazladır. Burun kısa ve koniktir. Hem alt, hem de üst çenede 14 adet diş bulunur. Diş kaidesinin yanlarında küçük dişçikler mevcuttur (lateral bazal dişçik). Kuyruk sapındaki ana karinanın hemen altında daha az belirgin ikinci bir karina daha bulunur, bu özelliği ile familyanın diğer türlerinden kolaylıkla ayırtedilir. Vücut rengi dorsalde lacivert veya mavimsi gri, ventralde ise kirli beyaz veya krem renktedir; pektoral yüzgeçlerin dış kenarlarında koyu, anal yüzgeçte ise beyaz veya koyu esmer bir renklenme gözlenir. Maksimum vücut boyu 370 cm civarındadır.

Biyolojik Özellikler

L. nasus, genellikle derinliği 200-700 m arasında değişen açık ve derin sularda dağılım gösterir, ancak nadiren kıyısal sulara da girdiği bilinmektedir. Tehlikeli olabilen bir türdür. Üremeleri sonbahar ve yaz mevsiminde gerçekleşir. Yeni doğan yavruların boyu 70-75 cm civarındadır. Esas olarak pelajik ve bentik balıklar ile beslenirler. 1998 yılında Akdeniz’de koruma altına alınmıştır (Bern Sözleşmesi, Ek – III). Nadir rastlanılan bu türün ekonomik önemi bulunmamaktadır.

Dağılımı: 76°K – 59°G, 180°B – 180°D.

Kaynak: Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ders Kitabı Yayınları 72/34

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.