Dikburun Canavar | Isurus oxyrinchus

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 547 okuma 2 dakika

Sınıflandırma : Animalia (Regnum) -> Chordata (Phylum) -> Vertebrata (Sub-Phylum) -> Chondrichthyes (Clasis) -> Elasmobranchii (Sub-Clasis) -> Euselachii (Sup-Ordo) -> Lamniformes (Ordo) -> Lamnidae Müller & Henle, 1838 (Familia) -> Isurus Rafinesque, 1810 (Genus) -> Isurus oxyrinchus Rafinesque, 1810 (Species)

Sinonimler : Isurus spallanzanii Rafinesque, 1810; Lamna oxyrhina Cuvier & Valenciennes, 1838; Oxyrhina spallanzani Moreau, 1881.

İsimlendirme : Dikburun Canavar Köpekbalığı (Türkçe), Shortfin mako (İngilizce), Taupe bleue (Fransızca), Marrajo dientuso (İspanyolca), Акула-мако (Rusça), Al karch (Arapça), 尖吻鲭鲨 (Çince)

Morfolojik Özellikler

Vücut fusiform şeklinde olup familyanın diğer türlerine göre daha ince ve uzundur. Burun belirgin olarak sivridir. Hem alt, hem de üst çenede 26 diş mevcuttur. Çenelerdeki dişler koni şeklinde ince yapılı ve kenarları pürüzsüz olup, alt ve üst çenelerdeki ilk iki diş, diğerlerine oranla belirgin derecede büyüktür. Pektoral yüzgecin iç kenarı konkav ve pektoral yüzgeç uzunluğu, baş boyundan daha kısadır. Vücut rengi dorsalde koyu gri/mavi, ventralde ise beyazdır. Burun ve ağız çevresi koyu renklidir. Maksimum vücut boyu 400 cm civarındadır.

Biyolojik Özellikler

Pelajik bir tür olan I. oxyrinchus, sığ kıyısal sulardan itibaren 400 m derinliğe kadar olan sahalarda dağılım gösterirler. Esas besinlerini kemikli ve kıkırdaklı balıklar oluşturur. Büyük boylu ergin bireyler, bazı deniz memelilerini de yiyebilmektedirler. Ovovivipar bir tür olup, bir seferde 4-16 yavru dünyaya getirirler, yeni doğan yavrular 68-71 cm civarındadır. 1998 yılında Akdeniz’de koruma altına alınmıştır (Bern Sözleşmesi, Ek III). Bu türün, balıkçılığımız için herhangi bir ekonomik değeri yoktur.

Dağılımı: 61°K – 56°G, 180°B – 180°D.

Kaynak: Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Ders Kitabı Yayınları 72/34

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.