Sığacık Mezat Alanının Düzenlenmesi | AB Projesi

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 450 okuma 6 dakika

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen; Avrupa Birliği Bakanlığı’nın yürütücüsü olduğu, Türkiye ve AB arasında Sivil Toplum Diyaloğu-II ‘Balıkçılık ve Tarım Hibe Programı’ çerçevesinde, Ricerca e Cooperazione ve Su Ürünleri Derneği ortaklığında yürütülen ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nin iştirakçi olduğu TR0703.01-02/330-CSD-II ‘Balıkçılık: Türkiye ve İtalya Arasında Sürdürülebilir Ağlar Kurma’ projesinin mezat alanı açılış töreni ve uluslar arası panel organizasyonu 25 Nisan 2012 tarihinde saat 09.30’da başlayan organizasyon ile Seferihisar ilçesinde, Sığacık Teos Marina tören alanında gerçekleştirildi.

Seferihisar bölgesinde balıkçılıkta üretim ve pazarlama standartlarını arttırmak, Avrupalı meslektaşlarıyla ortaklıklarını güçlendirmek, bilgi aktarımını sağlamak ve iyi uygulamaları paylaşım yoluyla geliştirmek hedefiyle gerçekleşen projede Türk Balıkçılar İtalya’ya giderek İtalyan balıkçıların tekniklerini ve yöntemlerini incelerken, İtalya’dan gelen eğitimciler ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden öğretim üyeleri eğitimler gerçekleştirdi.

Mezat açılış töreninde açılış konuşmaları Proje Yerel Koordinatörü Doç. Dr. Tolga Dinçer ve Laura Cicinelli tarafından gerçekleştirildi. Ardından Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kaymakam Şakir Erden, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürü Ahmet Güldal, AB Bakanlığı Proje Uygulama Başkanlığı Koordinatörü İlksen Hilal Yıldır ve Ege Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süer Anaç tarafından projeyle ilgili konuşmalar gerçekleştirildi.

Proje Koordinatörü Laura Cicinelli ve Caterina Desole, projeye katılan balıkçılara sertifikalarını verdi.

Ardından Sığacık mezat alanının ve günlük satış yerinin açılışı gerçekleştirildi. Verilen kokteylin ardından programın devamında ‘Sürdürülebilir Balıkçılık’, ‘Sivil Toplum Diyaloğu ve Sürdürülebilir Balıkçılık: En İyi Uygulamalar’ ve ‘Kurumsal Bakış Açıları’ konulu üç panelle program tamamlandı. Panele İtalya’dan ve Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden bilim adamlarının yanı sıra Su Ürünleri Merkez Kooperatifler Birliği Başkanı, Ege Bölge Birlik Başkanı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nden bürokratların da katılımıyla günümüzde balıkçılığın durumu, sorunları ve yapılması gerekenler üzerine önemli sunumlar ve tartışmalar gerçekleştirilmiştir.

Proje Aktivitesi: Seferihisar (Sığacık) balık satış alanının yenilenmesi ve ekipman alımı olarak projede belirtilen bölüm tamamlanmıştır. Pilot bölgede proje kapsamı içinde mezat alanının yenilenmesine ek olarak günlük satış alanının yapılması ve gerekli malzemelerin, cihazların alınması da eklenmiştir. Günlük satış alanının tahsisi ve inşaat masrafları Seferihisar Belediyesinin destekleri sayesinde projeye eklenen bir aktivite olmuştur. İç düzenlemeler ve ekipmanların alımı proje bütçesinden gerçekleştirilmektedir.

Mezat alanında ki sorunlar GAP analizi sonucunda tespit edilmiştir. Bu doğrultuda
1. Yetersiz hijyen koşulları
2. Alanın kapalı olmaması sonucu sokakta bulunan hayvanların alanda bulunması
3. Mezat dışında çeşitli şekillerde alanın kullanılması
4. Kullanılan materyalin eskimiş olması ve hijyenik olmaması
5. Satış alanının güneş görüyor olması
6. Alanın yanında elektrik trafosunun alanı daraltması
7. Tezgahların yetersizliği
8. Satış sırasında mezatı organize eden kişinin her noktaya ulaşamaması
9. Genel anlamda görüntüden dolayı kooperatif üyelerinin rahatsız oluşu
10. Gerekli hijyen kurallarına tam olarak uyulamaması gibi konular doğrultusunda kooperatif üyeleri ile görüşmeler yapılarak yeni mezat alanı projelendirilmiştir.

Tüm bu sorunlar göz önüne alınarak elips biçiminde, altı dolaplı ve hem mezatı yöneten kişiye hemde alıcıya kolaylık sağlayacak şekilde mezat alanı tezgahı tasarlanıp yapılmıştır. Yer, tezgah vb. tüm kaplamalarda AB standartlarına uygun malzeme kullanılmıştır. Hava koşulları ve dış etkenler düşünülerek mezat alanının etrafı hareketli cam sistemiyle kapatıldı. Kooperatifin bürosu ve balık satış yeri yenilendi. Balık satış yerinde balık temizleme ünitesi, cam vitrinli balık dolabı (teşhir için), depo tipi buzdolabı ve günlük 200 kg kapasiteli buz makinesi bulunmaktadır.

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.