Ege Bentik Derya

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 245 okuma 5 dakika

İzmir, Ege Denizi, Urla İskele açıklarında 25/04/2012 tarihli yaptığımız ufak bir çalışma’dan bahsedicem sizlere bugün. Bentik Çeşitlilik/Bentoloji Dersi kapsamında yapmış bulunduğumuz bu çalışmada, amaç öğrencilere bentik örnek almanın en basit ve geleneksel yöntemlerini uygulamalı olarak göstermekti, internet sitemizde de basit anlamda bu yöntemlerin bulunması gerektiğini düşündüm.

Efendim, 3 farklı şekilde örnekleme yaptık;

– Dip’ten trol çekerek, bentik zemin fauna ve florasına ufak bir göz gezdirdik.

– Grap / Kepçe yardımı ile bulunduğumuz bölge’den hem toprak, hem fauna hem de flora örneği aldık.

– Ve 3. olarak da şişe yardımı ile de su kalitesini test edebilmek amacıyla bir miktar su örneği aldık.

 

Bu örneklemelerden harici olarak da secchi diski yardımı ile, ışık geçirgenliğinin ne kadar derinlere inebildiğine baktık.

Tekne’de yaptığımız kaba gözlemler sonucu;

15-20 dk’lık bir trol çekimi sonucunda çok zengin olmadığını düşündüğümüz bir örnekleme gerçekleşti (muhtemelen kullandığımız ağ ve yöntemden ötürü) ancak gene de farklı türlerden oluşan zengin bir kompozisyona ulaşabildik. (yengeçler, balıklar, algler, bir takım bitkiler, kurtlar, bir çok kabuklu türü vb..)

Kepçe ile yaptığımız örnekleme de ise zeminin yumuşak ve kumlu olduğunu söyleyebiliriz.

Şişe ile aldığımız su örneğinde ise 37-38 tuzluluk ve 18 derece civarında bir su sıcaklığı tespit edilmiştir.

Örnekler daha sonra incelenmek amacıyla, deniz suyu üzerlerine pompalanarak 1-2 mm açıklığındaki elekler ile elenmek usülü ile getirdiğimiz kaplara gene bir miktar deniz suyu içerisinde araçlarımıza aldık.

Aldığımız su örneği de aynı şekilde daha sonra laboratuvar ortamlarında incelenmek üzere taşınmış olup, çalışmalar incelendiğinde sonuçlar namına bir takım güncellemelerin bu yazıda yapılacağını belirtmek isterim.

Çalışmada emeği geçen arkadaşlara teşekkürler.

Esen Kalın efem.

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.