Dil Balığı | Solea solea

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 653 okuma 3 dakika

Dil Balığı (Solea solea), Doğu Atlantik okyanusunda “Trondheim Fjord”‘un (Norveçin güneyinde kalan, norveç denizi uzantısı) güneyinde (Kuzey denizi ve Baltik Denizinin Batısı da dahil olmak üzere) ve Akdeniz’de (Ülkemiz suları olan Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi ve Karadeniz de dahil olmak üzere) bulunur ayrıca Senegal’in güneyinde (Cape Verde -Senegal açıklarında bulunan bir ada- de dahil olmak üzere) (67°K-17°K, 17°B-37°D) bulunan ve subtropikal iklim kuşağını seven bir Dil Balığı türüdür.

Vücut lateralden iyici yassılaşmış ve gözler sağ taraftadır. Gözlerden üstte kalanı daha öndedir. Yan yüzer. Vücut üst yüzeyinde sarı, grimsi kahve ya da koyu kahverengidir. Üzerinde yer yer aralıklarla vücut yüzeyinden daha koyu renklere sahip benekler ve/veya çizgiler bulunur. Altta kalan yüzey beyaz ve/veya beyaza yakın tonlardadır. Kafanın ön tarafında burun ve ince bir ağız bulunur. Kafa vücuda oval bir görünüm verir ve yay şeklindedir. Dorsal yüzgeç başın önünde bulunur, baş ve sırtı dolanarak kaudel yüzgeç ile birleşir. Anal yüzgeç solungaç kapağının gerisinden başlar ve kuyruk yüzgeci ile birleşir. Kaudel ve Pelvik yüzgeç kenarları beyaz tonlarındadır. Pektoral yüzgeç ucu siyahtır.

Denizlerin sığ bölgelerinde 8°C ile 24°C sıcaklık aralığındaki kumlu çamurlu zeminlerde yaşar. Boyları en fazla 70 cm (genellikle 35 cm civarı), ağırlıkları ise 3 kg’a kadar olabilmektedir. Rapor edilen en yaşlı Solea solea 26 yıllıktır. Çok derin suları sevmeyen bir canlıdır 0-150 m derinliklere kadar yaşabilmektedir, fakat genel olarak 10-60 m arasında görülürler.

Genellikle yalnız yaşarlar ve kumlu/çamurlu zeminlere gömülü bulunurlar. Besinlerini demersal canlılar oluşturur. Geceleri beslenen Solea solea‘nın besinini genellikle molluska, crustacea sınıflarına dahil canlılar ve bazı küçük balıklar oluşturur. Üreme olgunluğu 3-6 yaş civarlarında kazanılır. Üreme periyodları uzun, ve genellikle pelajikte gerçekleşmektedir. Yumurtalar ve Larvalar pelajiktir. Ortalama larval dönem 90 gün olarak bilinmektedir.

Balıkçılığı ve Akuakültürü yapılmakta olup ayrıca Akvaryum canlısı olarak da zaman zaman görülmekte olan, ekonomik önemi yüksek bir türdür.

Sınıflandırması;
Regnum : Animalia
Phylum : Chordata
Classis : Actinopterygii
Ordo : Pleuronectiformes
Familia : Soleidae
Genus : Solea
Species : S. solea

Binomial Nomenclature : Solea solea ( Linnaeus, 1758 )

Harita

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.