Dünya’nın En Mavi Tatil Beldeleri | III. Bölüm

yazan M.Doğan Özdemir
Yayınlanma: Son Güncelleme 0 yorum 379 okuma 7 dakika

Tatil deyince bir çok kişinin zihninde deniz, güneş, mavi, dinlenmek gibi kelimeler can bulur. Ancak her tatil zihnimizde hayal ettiğimiz gibi olmuyor. Ne yazık ki günümüz sanayileşmesinde, endüstriyel atıkların, kazaların ve hatta bilinçli deniz atık bırakmanın sonuçlarında bir çok doğal alanımızı kaybediyoruz. Bu kaybedilen alanların başında ise denizlerin kıyı bölgeleri geliyor. Son derece temiz, berrak ve hatta şeffaf denilebilecek sulak alanlar ekolojik açıdan bir çöl olsa da, turistik açıdan bir cennet. Sakin ve berrak suların vücudumuza yaptığı terapi özellikle yoğun iş stresi altında çalışanlara tek önerimiz. Bu nedenle; tatil imkanı olanlar için Dünya genelinde en temiz, en mavi, en şeffaf, en berrak sulak alanları bir araya getiriyoruz. Ve bu yazı dizisinin III. Bölümü ile karşınızdayız;

Jiuzhaigou Valley (Vadisi), Sichuan, Çin

Jiuzhaigou-Valley-China
Jiuzhaigou vadisi, Çin’in güneybatısında kalan Sichuan bölgesinin kuzeyinde bulunan doğa rezervi ve tabiat parkıdır. Jiǔzhàigōu kelime anlamı olarak 9 köy demektir. Bu nedenle bölge 9 Köy Vadisi olarak da bilinmektedir. Vadi, Tibet platosu sınırında olan Min dağlarının bir parçasıdır ve 72.000 hektarlık (600-720 km2) bir alana yayılmıştır. Bölgede rakım 2.000 ile 4.500 metre arasında değişiklik gösterir. Çok katlı şelaleleri, renkli gölleri ve karla kaplı zirveleri ile turizm açısından önemlidir. UNESCO tarafından 1992 de Dünya Mirası olarak nitelendirilmiş ve 1997 yılında da ayrıca Dünya Biyosfer Rezervi listesine girmiştir. IUCN tarafından da Özel Çevre Koruma Alanı olarak nitelendirilmiştir. Sularıyla ün yapan Jiuzhaigou vadisinde 114 gölcük ve birçok şelale bulunmaktadır. Çin’in en geniş şelalesi olan Buruorilang şelalesi, mevsimsel nitelik taşıyan Panda deniz şelalesi, dünya çapında bilinen “Batıya Yolculuk” televizyon dizisinin çekildiği İnci plajı şelalesi ve en güzel şelalelerden biri olarak kabul edilen Shuzheng şelalesi bölgede bulunmaktadır. Turizm açısından her gün daha da popülerleşen bölgede yüzmek yasak olmasına karşın, geceleri çıplak yüzenlere sık sık rastlanmaktadır.

Jenny Lake (Gölü), Wyoming, ABD

Jenny-Lake-Wyoming
Jenny gölü Amerika’nın bir eyaleti olan Wyoming bölgesinde Büyük Teton Ulusal Parkında bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 129 metre derinliğindedir ve 482 hektar yüzey alanı bulunmaktadır. Bölge eşsiz manzaralara sahne veren yürüyüş parkurları, bot gezileri ve dağcılar için bir çok zirveye kolay erişimi ile oldukça popülerdir. 2005 yılında bölge sularında yapılan testler sonucu elde edilen verilere göre, doğallığını yitirmemiş ve bozulmamış sulara sahip olduğu, yani hava ve su kirliliğinden etkilenmemiştir. 11.4 km uzunluğunda olan Jenny Gölü Yürüyüş Parkuru yılın büyük bir bölümünde yürüyüşçülere ev sahipliği yapmaktadır. Göl çevresinde seyir eden parkurda yükseklik değişimi 210 metredir. Göl içerisinde motorlu teknelerin kullanımına izin verilmiştir.

Dog Island (Köpek Adası), San Blas, Panama

Scott Sporleder
Kuna Yala ya da San Blas takımadaları olarak bilinen 365 küçük adacıktan oluşan bölgede bulunmaktadır. Adaların bir çoğu henüz bozulmamış ve dünyanın kalanını unutmak için ideal bölgelerdir. Yerleşim imkanlarının neredeyse tamamı basit ve kır evi tipindedir. Bölgede özellikle düzenlenen günlük geziler ilgi görmektedir. Bir kuna rehberi tarafından bot yardımı ile ada ada gezme imkanı mevcuttur. Köpek adası bölgede bulunan bir çok adaya oranla daha ufak ve daha sakin bir adadır. Kendinizi neredeyse yalnız hissedebilirsiniz. Adada sunulan imkanlardan en güzel şnorkel ile zengin sulara yapabileceğiniz dalışlardır. Tabii ki sahilde sizi bekleyen güneşi ve palmiye ağaçlarını da unutmamak lazım. Bölgede mercan resifleri ve gemi batıkları da daha maceracı kişiler için değişik alternatifler sunmaktadır.

Crater Lake (Krater Gölü), Oregon, ABD

crater-lake
Krater gölü, Amerikanın bir eyaleti olan Oregon’un merkez-güneyinde kalan, bir kaldera (volkanik aktiviteler sonucu oluşan çöküntü) gölüdür. 7.700 yıl önce oluştuğu düşünülen göl yaklaşık olarak 655 metre derinliğinde bir çukuru doldurmaktadır. Gölün ününü elde etmesini sağlayan koyu mavi tertemiz sularıdır. Gölde yerli herhangi bir balık türü bulunmazken, 1888-1941 yılları arasında yapılan balıklandırma çalışmaları sonucunda, bazı türlerin populasyonlarını oluşturmaları sağlanmıştır. Rakım 2.100-2.400 metre dolaylarındadır. Göl içerisinde yüzmek park görevlileri tarafından yasaklanmamasına karşın, göle inen 1,5-2 metre uzunluğunda tek bir yol vardır. Ve bu yolun yokuş olması nedeniyle genellikle gölden çıktıktan sonrası özellikle yanınızda çocuğunuz varsa oldukça zor olabilir.

Korfu Adası, Yunanistan

Corfu-Greece
Korfu adası, Yunanistan’ın kuzeybatısında Akdenizin kolu olan İyon Denizi’nde bir adadır. İyon adaları olarak bilinen adalardan en büyük 2. adadır. 613 km2‘lik bir alana yayılmıştır. Eski dönemlerde özellikle Kraliyet ailelerinin tercih ettiği bölgelerden olmasına karşın, son dönemlerde orta-gelirli kişilerce de tercih edilmektedir. Bu durum bölgede turizmin gelişmesini de kaçınılmaz kılmıştır. Çıkıntılar ve burunlar da dahil olmak üzere Korfunun kıyı uzunluğu yaklaşık 217 km’dir. En yüksek noktası Pantokrator dağı olup 911 metre yüksekliğindedir. Sıcaklık haziran-temmuz-ağustos dönemlerinde 30 derece civarında seyretmektedir. Bölgede kamp alanları ve sahiller ilgi görmektedir. Oldukça fazla kültüre geçmişinde ev sahipliği yapan Korfu adası bu kültürü tarihi yapıtları, müzeleri ve kütüphaneleri ile yansıtmaktadır.

Diğer Bölümler;
Dünya’nın En Mavi Tatil Beldeleri | I. Bölüm

Dünya’nın En Mavi Tatil Beldeleri | II. Bölüm

Fotoğraflar: Jeff Clow, Scott Sporleder, Grant Montgomery, smlp.co.uk

Okumaya Devam Et

Bir Türk'ün Gözünden Sucul Dünya..!

Bu web sitesi, deneyiminizi iyileştirmek için tanımlama bilgilerini (çerez) kullanır. Bu konuda sorun yaşamadığınızı varsayacağız, ancak isterseniz devre dışı bırakabilirsiniz. Onayla İncele

Reklam Engelleyici Algılandı

Lütfen web sitemiz için tarayıcılarınızdan AdBlocker uzantınızı devre dışı bırakarak bize destek olun.